Sunday, December 9, 2007

Cenový trend komodit pro rok 2008 konsensuálním pohledem analytiků

Snad žádná jiná třída investment assets není tak volatilní, jako jsou komodity. Tato volatilita je zapříčiněná zejména vysokým počtem a komplexitou faktorů, které ceny komodit ovlivňují, obrovským objemem spekulativního kapitálu na komoditních derivátových trzích a dále umocněná pohybem kurzu USD vůči ostatním měnám. Sledováním analytických předpovědí a jejich porovnáním s cenovým vývojem dané komodity jsem dospěl k závěru, že předpovědi přesahující časový horizont 3-6 měsíců jsou naprosto bezcenné a pouze velmi malé procento z nich se dočká potvrzení.

Níže uvedený graf z dílny Bespoke Investment Group představuje průměrné odhady vývoje cen komodit ke konci roku 2008 v poměru k cenám ze 7. prosince 2007. Tato data byla získaná z Bloomberg survey.


Hrozí ropě pokles k 75 USD?

Když jsem v březnu tohoto roku předvídal, že koncem léta by cenové hladiny WTI ropy mohly kulminovat kolem úrovně 80-85 USD, tak se mnohým analytikům jevil takovýto vývoj jako silně nepravděpodobný. Přestože cena ropa v daném období dosáhla mnou předpovídaných hodnot, tak jsem se mýlil, protože oproti mým předpokladům růstový trend v té době nekulminoval, ale naopak nabíral na rychlosti. Pokud si dobře vzpomínám, tak ještě před několika týdny se prolomení úrovně 100 USD zdálo být jistotou a některé analýzy dokonce hovořily o úrovních ještě o 10 USD vyšších. V přibližně stejném období jsem na LB fóru zpochybňoval oprávněnost takovýchto cenových hladin s poukazem na přeceněný fundament poptávky. Můj tehdejší pohled na spravedlivější ocenění propagoval cenovou hladinu v rozmezí 85-88 USD. V pátek WTI ropa uzavřela na hodnotě 88.28 USD. Je možné, že se opět mýlím a ropa klesne ještě o patro níž? Zatím se mi to nejeví jako příliš pravděpodobné, ale vyloučit to nemohu. Takový scénář by vyžadoval balancovanou rétoriku FEDu, průkaznější evidenci o zpomalení americké ekonomiky a výraznější spread mezi cenami benzínu a ropy. Co není, může být.

:-) lynx

Zájemci o zasílání mých komentářů emailem ve formátu HTML ihned po publikování jsou vítáni a tento servis si mohou zajistit zasláním požadavku na můj email lynxsharpeye@yahoo.com - osobní identifikace není nutná. Disclaimer: Informace uvedené na tomto blogu jsou poskytovány výhradně pro informační účely a v žádném případě nepředstavují nabídku k nákupu nebo prodeji jakéhokoliv investičního instrumentu.

No comments: