Wednesday, December 12, 2007

Hořká medicína FEDu

Závěry včerejšího zasedání FEDu zřejmě zaskočily většinu zúčastněných. Některé nepříjemně, jiné (ke kterým se počítá i autor tohoto komentáře) velmi mile. FED sice nezklamal kritiky jeho benevolentní monetární politiky a sazby opět snížil, ale tentokrát nabídnul investorům zřejmě to úplné minimum, ve které mohly „hawkish“ povahy doufat. Ačkoliv bylo snížení FED fund sazby o 25 bodů předpokládáno jako ten nejpravděpodobnější výsledek, zhruba třetina trhu očekávala snížení o 50 bodů a ten zbytek v to tajně doufal. Ještě překvapivějším však bylo snížení diskontní sazby o pouhých 25 bodů a ponechání diskontního „okna“ v 30-ti denním intervalu. A aby o překvapení nebyla nouze, tak doprovodný komentář, ač zřetelněji pesimističtější ohledně ekonomického vývoje, neobsahoval agresivní vyjádření, které by jasně upřednostnilo obavy z recese před inflačními tlaky, a které neposkytlo investorům bianco cheque na další snižování sazeb.

Reakce trhu byla okamžitá a nemilosrdná. Současné rebound rally bylo postaveno na jediném pilíři, kterou bylo skálopevné přesvědčení, že FED opět nezklame a provede něco drastického. Když se tohle nevyplnilo, tak investorům zůstalo jen velmi málo důvodů k optimismu. Slabinou tohoto rally byl už od počátku slabý objem zobchodovaných akcií a absence jakýchkoliv fundamentálních důvodu pro „bullish“ nálady. Iracionalita posledních dvou týdnů byla opravdu zarážející. V období, ve kterém trhy byly zásobovány jedním špatným ekonomickým údajem za druhým, a ve kterém se předvídání recese stalo oblíbeným sportem, byla pozitivní reakce trhu opravdu bizarním úkazem.

Reakce investorů a analytiků komunikované médii byly nezvykle agresivní a emocionální. Tentokrát se nikdo ani nesnažil "vydolovat" něco pozitivního z prohlášení FEDu, jak tomu obvykle bývá zvykem. Frustrace a dle mého názoru neobjektivní kritika se objevily ve většině publikovaných komentářích. Je až s podivem, jak si američtí institucionální investoři pletou FED s institucí, která jim má garantovat tučné bonusy na konci roku. FED ale zřejmě zašel tak daleko, jak nejvíce mohl bez toho, aby riskoval téměř jistou stagflaci, která by americkou ekonomiku postihla, nechal-li by se i nadále vláčet přáním trhu, jak tomu bylo až doposud.

Propad akcií se zejména dotknul sektorů nejvíce postižených subprime krizí a nejcitlivějších na pohyby sazeb. V obou případech se jedná o stavební a finanční sektory, které se propadly o 10% respektive 5%. I přes včerejší mohutný propad se US indexy stále nachází 4.5-5% nad svými nedávnými minimy a předvídání jejich dalšího vývoje je momentálně pouhým hádáním. S&P 500 prolomilo support úroveň 1490 bodů a pokud ji v tomto týdnu nedobude zpět a neudrží ji, tak další ztráty jsou pravděpodobné. Nicméně zarputilí býci nemusí ještě vánoční rally úplně odpískat. Stále je tu možnost, že si trh najde nějakou berličku, na kterou se upne a dokáže se dobelhat někam výše. Akorát mne teď nenapadá nic, co by takovým způsobem mohlo posloužit. V nadcházejících dnech a týdnech bude velmi záležet na tom, jaké newsflow se na trhu objeví a volatilita oběmi směry bude zřejmě značná. Snad si je dobré připomenout, že před nedávnem DOW teorie potvrdila konec býčího trhu a v případě, až a jestli se začne S&P 500 příliš agresivně přibližovat k hranici supportu 1400 bodů, tak možná bude rozumnější vše pouze sledovat s prázdnými kapsami.

:-) lynx

Zájemci o zasílání mých komentářů emailem ve formátu HTML ihned po publikování jsou vítáni a tento servis si mohou zajistit zasláním požadavku na můj email lynxsharpeye@yahoo.com - osobní identifikace není nutná. Disclaimer: Informace uvedené na tomto blogu jsou poskytovány výhradně pro informační účely a v žádném případě nepředstavují nabídku k nákupu nebo prodeji jakéhokoliv investičního instrumentu.

No comments: