Monday, December 17, 2007

Inflace opět reálnou hrozbou

V listopadu došlo k výraznému nárustu inflace na všech frontách, který překvapil nejen FED, ale především všechny ty, kteří si takovýto vývoj nepřipouštěli a bláhově se domnívali, že hrozba zvýšené inflace je minimální. Ačkoliv v případě PPI šlo zvýšení drtivě na vrub cen energií, core PPI ukázalo, že současně dochází k mzdovým tlakům. CPI čísla - ač silně ovlivněná zvýšenými cenami benzínu - ukázala cenový nárůst v téměř všech kategoriích, což potvrzuje trend a nikoliv nějakou sezónní anomálii. Jistí ekonomové a analytici to prostě tentokrát "neodhadli".


Je naprosto jisté, že FED o těchto číslech věděl před svým rozhodnutím o snížení sazeb na svém posledním zasedání. Co se tehdy jevilo jako relativně pruderní snížení a doprovodný scénář se nyní jeví jako Bernankeho tradičně nezodpovědný a hazardérský přístup k inflačním rizikům.

Implikace

Ačkoliv se od Bernankeho nedá očekávat nějaký názorový obrat nebo politická statečnost, přece jenom bude FED tímto negativním trendem omezen v prostoru pro snižování sazeb. Pochybuji, že neuvidíme další snižování v H2 2008, ale určitě nebude tak masivní a časté, jak nám Ben předváděl prozatím. Jsem přesvědčen, že kdyby tato čísla byla příznivější (a hlavně hodnoty inflačních očekávání bond traderů - které jsou nejsledovanější hodnotou pod drobnohledem FEDu), tak se trhy dočkaly oněch 50 bodů.

Zatím není jasné, jak se změní Bernankeho pozice po nástupu Fischera a Plossera mezi guvernéry FEDu s hlasovacím právem a do jaké míry tito dva "jestřábi" dokáží ovlivnit zbytek jejich kolegů. Od Bena očekávám roztřesená kolena při prvních opravdu špatných číslech buďto z oblasti zaměstnanosti nebo osobní spotřeby. faktem ale zůstává, že nyní má mnohem menší prostor pro své "tiskařské nadšení".

Někteří ekonomové předpokládají, že FED bude (a měl by) ignorovat tento negativní inflační směr a nadále agresivně snižovat sazby. Pokud dojde na jejich slova a názory, tak současné posílení USD poslouží jenom jako velmi dobrá vstupní SHORT příležitost a zlato bude ještě lepším investičním instrumentem, než tomu bylo při posledním rally. Ale tento vývoj nelze předvídat a hodně bude záležet na ekonomických datech z prvního čtvrtletí 2008.

Jeden z nejgeniálnějších ekonomických "forecasterů" - Prof. Roubini, k mému velkému překvapení, vybízí k agresivnímu snižování sazeb, čímž poněkud paradoxně chce současné problémy US ekonomiky řešit stejnými metodami, které vedly k současným problémům.

Obavy z inflace neguje následujícími argumenty: snížení poptávky v USA a globálně, snížení mzdových tlaků prudkým zvýšením nezaměstnanosti a signifikantním propadem cen energií, potravin a komodit.

Roubini má pravdu v tom, že snížená poptávka vytvoří zvýšené konkurenční prostředí, které bude tlačit ceny směrem dolů - historická zkušenost toto potvrzuje. Jeho argument ohledně nižších mzdových tlaků je mnohem méně přesvědčivý. I mnohem zarytější příznivec uvolněné monetární politiky Feldstein odhaduje, že nezaměstnanost dosáhne 5% až na konci H2 2008. Teprve takováto úroveň nezaměstnanosti je inflačně neutrální. Dle jeho teorie by měly nyní být mzdové tlaky při nezaměstnanosti na 4.7% nižší než před půl rokem, kdy nezaměstnanost byla 4.5%. Tak tomu ale není. Naopak. Pan profesor také jaksi nestihnul zaznamenat komoditní supercyklus, ve kterém se globální ekonomika nachází. Dojde-li k nějakémü výraznějšímu poklesu komodit, tak půjde pouze o krátkodobý úkaz (a při takovém vývoji doporučuji nakupovat a nakupovat), ale Čína a Indie i přes nižší předpokládané temp růstu budou neustále představovat obrovský "vysavač" přírodních zdrojů nejméně ještě jednu další dekádu. A potraviny? Se zásobami na rekordně nízkých hodnotách, ubývající zemědělské půdě, extrémnějším počasím, rostoucím počtem obyvatel a měnícími se stravovacími návyky v Číně se musím zeptat: Where do you live, Professor?

Jak se "pečou" inflační čísla

Pokud by se inflace v USA počítala stejným způsobem jako před nástupem prezidenta Clintona, tak by dnešní hodnoty byly téměř dvounásobné, jak ukazuje graf známého ekonoma a kritika Bureau of Labor Statistics (BLS) Johna Williamse. Proč k oné změně došlo? Zlé jazyky tvrdí, že proto, aby se skryla opravdová hladina inflace a tím bylo politicky umožněno začít největší kreditní expanzi v dějinách USA, která by nastartovala bezprecedentní růst. Zbytek příběhu je vám znán.


Ačkoliv se mnozí domnívají, že BLS často vědomě lže ohledně inflačních čísel, pro takováto tvrzení chybí důkazy. Nicméně, BLS manipuluje s inflačními čísly zcela otevřeně následujícími metodami, které BLS obhajuje jako nutné pro vyjádření pravdivé inflace (někteří se těmto argumentům zvysoka smějí):

Hedonic regression - ceny výrobků jsou sníženy s ohledem na zvýšení jejich kvality. Například - modernější řada televizí má vestavěné DVBT - čímž pro spotřebitele představuje zvýšené "value" a jeho realná cena se tak liší od vnímané

Substitution - když cena kvalitnějšíc h výrobků prudce vzroste, BLS předpokládá, že spotřebitelé budou migrovat k levnějším alternativám

Geometric weightings - aritmetické vážení komponentů CPI bylo změněno na geometrické, čímž dochází k menšímu efektu při zvýšených cenách a většímu efektu při snížených cenách

Intervention - "moderování" cen při sezónních výkyvech

Závěr si vytvořte svůj vlastní :-)

Headlines

Greenspan říká, že ačkoliv ještě nedochází ke stagflaci, varovné signály se už projevují.

Na trhu probleskují zprávy, že američtí spotřebitelé hodlají utratit méně během vánoční sezóny, než bylo původně reportováno - tj. nárůst o 6%.

Homebuilder sentiment beze změn na 19 bodech - což je bod mrazu s 80% trhu pesimistickými.

Adobe oznámilo po skončení obchodování zisk na akcii 49 centů oproti očekáváným 48 centů.

New York Fed's "Empire State" index za prosinec spadnul na 10.31 bodů z listopadových 27.37 bodů. Analytici očekávali 20 bodů.

OPEC je ochoten zvyšovat těžbu ropy v případě pořeby, oznámil budoucí prezident Khelil z Alžíru. Že by americká diplomacie v akci?

Cena benzínu klesla v USA poprvé za poslední měsíc pod 3 USD. Otevírá se tím cesta pro výraznější pokles cen ropy?

Cizinci nakoupili US long-term treasuries za 101.5 miliard USD v listopadu (oproti 5.2 miliardám USD v říjnu). Kdopak se za tím skrývá? Já tipuji hlavně Japonsko.

New upgrades/downgrades

Target price Alcoa lowered to USD 48.00 [Bear Stearns]
TKH Groep downgraded to hold [IRIS]
Target price AXA lowered to 36.00 EUR [UBS]
UBS reiterated at hold [Standard & Poors]
Target price Wynn Resorts lowered to USD 110.00 [Standard & Poor]
Citigroup reiterated at hold [Standard & Poor]
Target price Aalberts lowered to EUR 22.00 [AFS Brokers]
UBS issues a buy recommendation for Hammerson
Target price ING Groep lowered to EUR 39.00 [UBS]
Target price Aegon raised to EUR 18.00 [UBS]
Target price Drax Group PLC lowered to GBP 530.00 GBp [Morgan Stanley]
Target price ITV Plc lowered to GBP 105.00 GBp [Lehman Brothers]
Fortis BE downgraded to sell [Keefe Bruyette & Woods]
Fortis downgraded to sell [Keefe Bruyette & Woods]
Swiss Life downgraded to hold [J.P. Morgan]
Citigroup issues a hold recommendation for Liberty International
Pharming downgraded to sell [SNS Securities]
Caterpillar upgraded to hold [Fortis Bank]
Target price Alcatel-Lucent lowered to 6.00 EUR [UBS]
J.P. Morgan initiates coverage of Cap Gemini with a buy recommendation
Credit Suisse issues a hold recommendation for Microsoft
Walt Disney upgraded to buy [UBS]
Target price Pharming lowered to EUR 1.00 [KBC Securities]
TUI AG downgraded to sell [Morgan Stanley]

Quote of the week



Market commentary

S DJ a S&P 500 nacházejícími se plus mínus 3% nad svými minulými "lows" se dá očekávat sílící rezistence a možná i krátká korekce směrem nahoru. K tomu by mohly dopomoci solidní data z osobní spotřeby nebo další vládní intervence. Opak nebo absence "dobrých zpráv" by mohli zkazit mnohým tyto vánoce. Jak to tak vypadá, tak spousta investorů stále nechce věřit, že letos nedojde k Santa Claus rally. Tato skutečnost by neměla být podceňována, ale zatím se neobjevilo nic, co by svědčilo o nějakém rapidním obratu nebo takové šanci. TA specialisté se rozdělily na dva tábory, z nichž každý vysvětuje grafy tak, aby se potvrdily jejich představy. Těm, kteří se řídí dle TA analýz a teď tápají bych doporučil jistý odstup a nechat fundament, ať je oním zrnkem písku, které převáží váhy. Pokud by snad během týdne došlo k proražení posledních "lows", tak radím rychlý úprk s dlouhých pozic. Volatilita zůstane zřejmě zvýšená, zvláště s ohledem na podprůměrné objemy.

:-) lynx

Zájemci o zasílání mých komentářů emailem ve formátu HTML ihned po publikování jsou vítáni a tento servis si mohou zajistit zasláním požadavku na můj email lynxsharpeye@yahoo.com - osobní identifikace není nutná. Disclaimer: Informace uvedené na tomto blogu jsou poskytovány výhradně pro informační účely a v žádném případě nepředstavují nabídku k nákupu nebo prodeji jakéhokoliv investičního instrumentu.

No comments: