Monday, December 10, 2007

Náhlá smrt "decoupling" teorie

Mnozí ze čtenářů, kteří sledují mé komentáře delší dobu, si jistě vybaví jedno mé konzistentní téma – tj. mýtus soběstačnosti asijských a evropských ekonomik a jejich zmenšující se závislosti na ekonomickém cyklu USA. Přestože v posledních několika letech došlo k výraznému nárůstu obchodu mezi asijskými ekonomikami vzájemně mezi tímto regionem a Evropou, k čemuž došlo na úkor procentního podílu exportů do USA, drtivou většinu z toho obstarala Čína. Plné dvě třetiny čínských importů z ostatních asijských zemí jsou prvoprodukty, které po kompletaci v Číně skončí na americkém trhu. A Asie zatím nedokázala ve většině svých regionů dostatečně stimulovat osobní spotřebu, která by suplovala pokles poptávky amerických spotřebitelů. Tento pokles se výrazně negativně projeví na ekonomickém růstu rychle se rozvíjejících ekonomik, derivovaně zpomalí evropskou ekonomiku a umocní negativní vývoj v USA.

Přesně opačný názor začali v prvním čtvrtletí tohoto roku propagovat analytici z Goldman Sachs a Morgan Stanley, kteří tvrdili, že dopad zpomalení americké ekonomiky na globální růst bude marginální a naopak tento pomůže mírnit krizi v USA. Tato teorie se všeobecně ujala a dostala název „decoupling“ dle názvu původního analytického reportu od Goldman Sachs. Záměrně používám minulý pád, protože v minulém týdnu Goldman Sachs, Morgan Stanley a JP Morgan obrátili svou rétoriku o 180° a odvolali celou tuhle teorii jako neplatnou. Goldman Sachs nyní předpokládá, že z 38 ekonomik, které analyticky pokrývá, pouhých 12 dokáže udržet zrychlování ekonomického růstu. Dále tvrdí, že globální růst zpomalí v roce 2008 na 4%z letošních 4.7% a zpomalení ekonomik v Evropě a Japonsku bude výraznější než té americké. Vzhledem k americkému HDP za minulé čtvrtletí a při zohlednění historické zkušenosti, že dopady výkonnosti americké ekonomiky se na té evropské projevují se zpožděním 4-5 čtvrtletí, tak se mi tato prognóza jeví jako přinejmenším diskutabilní. A nejenom tato. Nejnovější analýzy od Goldman Sachs ohledně vývoje ceny zlata a kurzu USD jsou vskutku podivné a čím dál více se nabízí otázka, do jaké míry jsou jejich názory ovlivněny propojením na Paulsona, a zda-li stále dokáží produkovat tendenčně nepodbarvené analýzy. K tomu všemu a k předpokládaným akcím FEDu se vyjádřím v mém příštím komentáři.

Dnes vám ještě nabídnu produkt zajímavé analýzy od Citigroup, ve které se její analytici pokusili odhadnout, které rychle se rozvíjející ekonomiky budou nejvíce (negativně) ovlivněny zpomalením americké ekonomiky. Jejich „ranking“ zohledňuje strukturální a cyklické faktory, finanční provázanost a poměr exportu do USA k celkovému HDP.

Následující ekonomiky jsou seřazeny od nejvíce po nejméně zranitelnou:

Mexiko, Turecko, Thajsko, JAR, Maďarsko, Korea, Brazílie, Česká republika, Kolumbie, Chile, Indie, Indonésie, Argentina, Filipíny, Polsko, Rusko, Čína, Venezuela, Ukrajina, Peru


:-) lynx

Zájemci o zasílání mých komentářů emailem ve formátu HTML ihned po publikování jsou vítáni a tento servis si mohou zajistit zasláním požadavku na můj email lynxsharpeye@yahoo.com - osobní identifikace není nutná. Disclaimer: Informace uvedené na tomto blogu jsou poskytovány výhradně pro informační účely a v žádném případě nepředstavují nabídku k nákupu nebo prodeji jakéhokoliv investičního instrumentu.

No comments: