Friday, December 7, 2007

S&P 500 si otevírá cestu k novým rekordním hodnotám

S&P 500 dnes přesvědčivě pokořilo hladinu 1490 bodů - key resistance point, čímž si tento index otevřel cestu k otestování letošních maxim na úrovni 1555-60 bodů. Černou kaňkou na úspěšném tažení amerických indexů jsou objemy zobchodovaných akcií, které byly podprůměrné během celého rally. Zřejmě značná část investorů není tak uplně přesvedčená o racionalitě současného optimismu a preferuje vyčkávání "on the sidelines" až do rozhodnutí FEDu ohledně sazeb v příštím týdnu. Vzhledem k tomu, že RTC od nedávného dna už překročil plus 50%, tak se mnohým může zdát vstup na současných úrovních jako příliš riskantní a bez silnějších objemů se tohle rally může rychle zhroutit. Naopak, jejich případný vstup by znamenal posun indexů na rekordní úrovně, což by vzhledem k již probíhající recesi korporátních zisků a všeobecného očekávání recese americké ekonomiky bylo nadmíru paradoxní. Nikoliv však překvapivé, jelikož akciové trhy už dlouho nejsou reflexí očekávaných fundamentů ekonomiky a korporátních výsledků, ale stále výrazněji odráží očekávaní tvorby likvidity a levného kreditu.

Bushův "bailout" manévr

Hlavním katalyzátorem dnešního obchodovani bylo zveřejnění krizového plánu pro majitele subprime hypoték prezidentem Bushem. Bushův (Paulsonův) plán spočíva ve "zmražení teaser rates" po dobu pěti let pro ty majitele subprime hypoték, kteří trvale obývají domy (na které se tyto hypotéky vztahují), a kteří neměli žádné výpadky plateb na "teaser" úrovni. Dále je tato skupina omezena na hypotéky uzavřené v období mezi rokem 2005 a 30. červnem 2007. Dle Bushova odhadu se bude jednat o přibližně 1.2 miliónu domácností, které se kvalifikují a 300 tisícům z nich tento plán pomůže zachránit domov.

Podporu pro svůj plán Bush nalezl především u poskytovatelů těchto hypoték a jistých entit na Wall Street, které jsou dle kritiků hlavními benefaktory tohoto plánu. Zmiňovane uklidnění na trhu s nemovitostmi a omezení kulminace zásob neprodaných domů (kterým argumentují příznivci tohoto plánu) bude dle mnohých expertů a ekonomů marginalní a nezabrání dalšímu poklesu cen nemovitostí v USA, které dle průměrných odhadů dosáhne mínus 15% v roce 2008 a dle S&P až 30% v těch nejkritičtějších regiónech. Jako další negativa jsou uváděny morální hazard, nefér přístup k ostatním majitelům hypoték, poškození investorů a další zhoršení transparentnosti a důvěry v CDO instrumenty.
Dále se nabízí pochyby, jestli toto řešení bude v konečném důsledku prospěšné pro samotné příjemce této nadmíru nestandardní pomoci ze strany americké vlády. Držitelé subprime hypoték vetšinou patří k té sociálně slabší vrstvě americké společnosti a jako takoví jsou mnohem více vystaveni riziku ztráty zaměstnání a tím i schopnosti splácet i současné "teaser" sazby. Navíc jim nikdo nemůže zaručit, že po vypršení jejich ochranné lhůty nebudou ceny jejich nemovitostí i nadále výrazně níže pod cenovou úrovní, na které byly zakoupeny a za pár se budou potýkat se stejným problémem. Dost dobře nelze Bushovi vyčítat, že v předvolebním období přišel s touto inciativou. Tlak demokratů je obrovský a jejich navrhovaná řešení zní mnohem strašidelněji (viz. návrh Hillary Clintonové na tříměsíční pozastavení všech foreclosures). Spíše se podivuji nad reakcí trhu, protože jako ekonomický faktor je subprime segment nevýznamný a předpokladané zpomalení americké ekonomiky nebude zapřičiněné těmito foreclosers ale dalším poklesem cen všech nemovitostí, který významně omezí schopnost všech američanů přefinancovat své hypotéky a tak získat další kredit k uspokojování jejich osobní spotřeby.

189.000 hamburger flippers (převracečů hamburgerů)

Včerejší předpověď ADP ohledně tvorby 189.000 nových pracovncích míst v soukromém sektoru by za normálních okolností nevyvolala silnější reakci trhu, jelikož historicky se jejich "telephone surveys" drasticky liší od následně zveřejněných oficialních čísel US labor departmentu (nezřídka tento rozdíl činí až 100.000 pracovních míst). Zde je však nutno připomenout, že ani oficiální vládní statistiky používající nepochopitelně nedokonalé staistické modely nejsou spolehlivým indikátorem opravdového stavu amerického pracovního trhu. ADP uvádí, že tato nová pracovní místa byla vytvořena v servisním sektoru malých firem, kdežto korporátní sektor ztrácel ve většině odvětví. Dá-li se tomuto tvrzení věřit, tak se zřejmě jedná o sezónní faktor spojený se svátkovým obdobím (sezónní převraceči hamburgerů) a ne o trend. Proti tomu hovoří hodnoty Hudson Employment Indexu, který v listopadu spadnul z říjnových 100.8 na 91.9 bodů, což je nejnižší údaj v historii tohoto indexu. A podle Challenger Gray & Christmas americké firmy propustily v listopadu o 15.9% více zaměstnanců než v předchozím měsíci.

Slabá sezóna pro retail

Potvrdí-li se v pátek silné údaje o tvorbě nových pracovncíh míst, tak tihle noví pracovníci budou zřejmě šetřílkové, protože jejich vliv na předvánočních nákupy byl zatím nulový. Kromě Wall Martu a Costco, ostatní retailové společnosti hlasí nevýrazné výsledky či přímo propadáky. ICSC-UBS weekly U.S. retail chain store sales index klesnul ve třech z posledních čtyř týdnů, pričemž v posledním týdnu se jednalo o výrazný pokles 25%. 30-member Standard & Poor's 500 Retailing Index klesnul od 1. listopadu o 5.1%. Bloomberg uvádí, že tato svátková sezóna bude silným zklamáním a tržby v ní porostou o pouhá 2.5%. NRF odhaduje, že retailové tržby za listopad a prosinec porostou o 4%, což je nejpomalejší růst za několik posledních let. Jak se zdá, finanční stres amerického spotřebitele se začíná projevovat poněkud intenzivněji.

:-) lynx

Zájemci o zasílání mých komentářů emailem ve formátu HTML ihned po publikování jsou vítáni a tento servis si mohou zajistit zasláním požadavku na můj email lynxsharpeye@yahoo.com - osobní identifikace není nutná. Disclaimer: Informace uvedené na tomto blogu jsou poskytovány výhradně pro informační účely a v žádném případě nepředstavují nabídku k nákupu nebo prodeji jakéhokoliv investičního instrumentu.

No comments: