Wednesday, December 19, 2007

Kolik biliónů bude zapotřebí?

Kdyby nebylo dnešní šokující „bailout“ akce ze strany ECB, tak by se jednalo o celkem bezvýznamný a nudný den. Když jsem ráno četl, že ECB poskytla finančním ústavům krátkodobé financování formou aukce v objemu 348.6 miliard EUR, tak jsem si byl jistý, že musí jít o překlep. Pro představu – tato suma představuje 5% veškerých assets v americkém finančním sektoru. Překlep na několika serverech? Stěží. Stále se mi tomu nechce uvěřit. Globální finanční systém musí být mnohem horším stavu, než nám bylo zatím sdělováno, když se i jinak celkem prudérní ECB odhodlala k takto drastickému kroku.

Této „vánoční nadílky“ se zúčastnilo celkem 390 finančních ústavů, které si na 14 dnů vypůjčily finanční prostředky s úrokovou sazbou 4.21%. V reakci silně poklesly dvoutýdenní EURIBOR sazby o 50 bodů na 4.45%. A jelikož právě toto chtěla ECB dosáhnout, dalo by se hovořit o úspěchu. (I když se nemohu zbavit myšlenky, že s 350 miliardami EUR bych dokázal dělat úžasnější věci :-)).

ECB se dnes zachovala jako „last resort lender“, což má ostatně v popisu práce. Ale spousta analytiků kritizuje objem uvolněných prostředků s tím, že poloviční by byl postačující. ECB „vystřelila“ ze svého nejtěžšího kalibru a tohle si asi moc často nebude moci dovolit ani ona. Otázkou je, zda-li neplýtvá střelivem. To ostatně uvidíme už v nadcházejících dnech. IMHO, dojde k pozvolnému ale trvalému šplhání krátkodobých úrokových sazeb zpět k rekordním hodnotám.

K intervencím se dnes připojila i BofE, která poskytla bankám 10 miliard liber s tříměsíční exspirací. Šéf BofE King prohlásil, že podobné intervence centrálních bank nemusí stačit, a že kreditní krize bude zřejmě přetrvávat ještě několik měsíců.

Takže kolik těch biliónů bude zapotřebí?

Headlines

Housing starts s 1.187 miliónem jednotek potvrdily očekávání analytiků, ale nové stavby jedno-generačních domů, které tvoří hlavní část nových staveb, poklesly o 5.4% na hodnotu 829,000 jednotek, což je nejnižší úroveň od roku 1991 a pod konsensuálním odhadem. Nová stavební povolení klesla o 1.5% na 1.152 milión jednotek – nejnižší údaj od roku 1993.

Goldman Sachs reportoval Q3 zisk na akcii 7.01 USD, což výrazně předčilo očekávání trhu. Ale opatrný výhled a charakterizování obchodů v listopadu jako špatné a poslední dva týdny jako otřesné trhy příliš nenadchlo. Finančním titulům zřejmě ještě bude v nadcházejících měsících horko.

Upgrades / Downgrades

Münchener Rück downgraded to hold [UBS]
Allianz lowered to 198.00 EUR [UBS]
Credit Suisse issues a hold recommendation for SAP AG
UNILEVER PLC reiterated at hold [Deutsche Bank]
BinckBank reiterated at buy [ING Fin. Markets]
Reed Elsevier reiterated at buy [ABN AMRO]
Siemens raised to 135.00 EUR [UBS]
Rentokil Initial downgraded to hold [UBS]
Nestle downgraded to hold [UBS]
HBOS Plc lowered to GBP 830.00 GBp [UBS]
Ahold upgraded to hold [UBS]
EDF lowered to 90.00 EUR [Morgan Stanley]
UBS lowered to 81.00 EUR [HSBC]
Veolia Environnement raised to 61.50 EUR [GS]
Richemont raised to 93.00 EUR [GS]
LVMH raised to 99.0 EUR [GS]
EDF lowered to 92.00 EUR [GS]
E.ON downgraded to hold [GS]
British Telecom lowered to GBP 317.00 GBp [GS]
Adobe upgraded to buy [Deutsche Bank]
Starbucks downgraded to hold [RBC Capital Markets]
Apple raised to USD 235.00 [UBS]
Coca-Cola raised to USD 72.00 [Standard & Poors]
Tubize-Fin lowered to 35.00 EUR [KBC Securities]
IBA raised to 17.50 EUR [KBC Securities]

Market commentary

Dnešní obchodování mělo už slušnější i když stále podprůměrný objem. Vzhledem k silné volatilitě ve druhé polovině obchodování se dá usuzovat, že docházelo k uzavírání short pozic. Závěrečným hodnotám bych nepřikládal velkou váhu. Většina ETFs ukazuje na přeprodané teritorium, je tu stále pravděpodobnost „windows dressing“ ze strany institucionálních investorů před koncem roku a začínají se objevovat bargain hunters. Zítřejší absence by mohla pomoci indexům opět nahoru, ale 200 MA pro S&P 500 se zatím jeví jako silná rezistence. TA signály však nemusí nic znamenat, dostavily by se na trh špatné zprávy nebo při růstu krátkodobých sazeb zpět k 5%. Palm po uzavření trhu ohlásil horší než očekávané výsledky, a to může do určité míry brzdit technologické akcie. Ranní obchodování v Evropě bude ovlivněno německým PPI a IFO indexem a projevem Tricheta.

:-) lynx

Zájemci o zasílání mých komentářů emailem ve formátu HTML ihned po publikování jsou vítáni a tento servis si mohou zajistit zasláním požadavku na můj email
lynxsharpeye@yahoo.com - osobní identifikace není nutná. Disclaimer: Informace uvedené na tomto blogu jsou poskytovány výhradně pro informační účely a v žádném případě nepředstavují nabídku k nákupu nebo prodeji jakéhokoliv investičního instrumentu.

No comments: