Thursday, December 20, 2007

Santa Claus rally? Trhy se nemohou rozhodnout

Posledních pár dnů jsem (v rámci samostudia) trávil rozborem nesčetných technických analýz, které moudřejší osoby, nežli jsem já, publikují na investorských serverech. Ať už se jedná o komodity, akciové indexy nebo měny, nepřehlédnutelným úkazem je velmi silná polarita názorů mezi býky a medvědy. To samé by se dalo říci o analýzách fundamentálních. Poměr sil je tak 50/50. Tato bipolarita je projevem značné nejistoty ohledně budoucího vývoje americké ekonomiky a následných dopadů na tu globální. Většina analytiků a investorů je na rozpacích, co si ze současné situace vybrat a jaké provést závěry.

Na jedné straně se nabízí téměř perfektní destruktivní trio složené z kreditní krize, katastrofálního vývoje ve stavebnictví a rekordních cen energií. Na druhé straně spotřebitelé dále utrácí, firmy stále nabírají nové zaměstnance a průmyslová produkce pokračuje v růstu. Také mezi jednotlivými sektory dochází k protichůdnému vývoji. Finanční a stavební sektory zaznamenávají strmé propady zisků, kdežto technologické firmy hlásí jejich nárůst v řádu desítek procent. Jako by zde byly dvě paralelní ekonomiky.

Jak je to možné? Vysvětlení je prosté. Setrvačnost. I při sebevětším šoku ekonomika potřebuje určitý čas, než se jeho vliv naplno projeví. Proto většina recesí nebo radikálnějších změn byla pozorována teprve až několik měsíců po jejich začátku. Většina ekonomických indikátorů mají „lagging“ kvalitu. Firmy mají nasmlouvané objednávky a nakoupené materiály a při změně ekonomického sentimentu tuto změnu reflektují ve své produkci s několika měsíčním zpožděním. Stejně tak soukromí spotřebitelé dočasně nahradí výpadek nebo omezení jejich příjmů (nebo kompenzují zvýšené náklady) zvýšením svého dluhu nebo financováním z jejich úspor. Proto je v takovémto období rozumnější nespoléhat na ekonomické ukazatele a publikovaná data a raději se snažit logicky přemýšlet s odstupem a z ptačí perspektivy. Nicméně i tak nám opravdové dopady současných ekonomických problémů nebudou známy ještě po několik měsíců.

V takovýchto situacích se vždy snažím nezaujatě posoudit „the worst case scenario“ versus „the best case scenario“. Ať se snažím, jak se snažím, můj nejlepší scénář není zrovna záživný ani přesvědčivý. Naopak, můj nejhorší scénář má asi 30 faktorů, na které kdybych elaboroval a dal to vše na papír, tak při hlasitém předčítání by před skončením zvadly, zchřadly a uschnuly všechny rostliny v mém pokoji a náhodný posluchač by musel prodat vše co vlastní, vybrat všechny své úspory z banky, koupit fyzické zlato a zakopat ho hluboko do země na tajném místě. Ti chytřejší by pak prodali i své děti do otroctví a za utržené peníze by nakoupili další zlato s vědomím, že za pár let své ratolesti vykoupí zpět za polovinu hodnoty ve zlatě, kterou za ně utržili (a zřejmě i lépe vychované).

Ať už je váš scénář jakýkoliv mějte na paměti následující:

Santa Claus rally probíhá v posledních pěti obchodních dnech roku a v prvních dvou roku nového. Téměř vždy, kdy k rally nedošlo, tak následnou akcí trhu byl silný výprodej, který trval několik měsíců.

Nejlepším indikátorem recese nebo silného zpomalení ekonomiky jsou týdenní „initial claims“ (žádosti o dávky v nezaměstnanosti). Hodnoty blížící se 350.000 jsou špatným znamením a dobrým signálem aplikovat startegii pro špatný scénář.

K „mean regression“ korporátních zisků dochází vždy a s železnou pravidelností. Současné předpovědi analytiků pro 2008 jsou z říše nějakých blouznivých snů. Američtí analytici se rozhodli věřit, že jejich firmy dokáží dělat kouzla. Dle agregátních předpovědí Merrill Lynch zisky firem obsažených v S&P 500 porostou o 14%!!! V kouzelné zemi analytiků se bude konat další bombastický rok ohledně rekordních zisků. Nic na tom, že jejich hlavní ekonom pro Severní Ameriku David Rosenberg predikuje mínus 3%. Jejich logika je taková, že když už teda museli uznat svou chybu ohledně odhadů zisků pro Q4 2007, které nyní klesly z původních 12-15% na 1,5% (nesmyslnost původních odhadů jsem frekventovaně zpochybňoval a kritizoval už od pozdního jara), tak vzhledem k tomu, že neustále odmítají změnit svou fantastickou vizi ohledně roku 2008, musí být ten růst zisků ještě vyšší. To se projevuje tím, že v posledních týdnech začali své předpovědi upgradovat! Zasvěceným je zřejmé o co jde. Tihle sell side analytici pokrývají 7-12 firem, se kterými se sblíží natolik, že jejich soudnost a nestrannost brzy bere za své a navíc si nechtějí své speciální miláčky pohněvat nelichotivými komentáři, jelikož by si tím omezily přístup k informacím. Radím ignorovat a dělat si svůj vlastní úsudek. A ještě něco, snížené doporučení HOLD je v realitě při downgradu politickým sdělením SELL.

Všimněte si vývoje na indexu Russel 2000. Oproti S&P 500 ztratil od svých říjnových maxim více nž dva a půl krát více a jeho relativní výkonnost stále klesá. Takovéto chovaní je signálem toho, že širší trh je spíše u svého vrcholu než dna.

Tímto se s vámi dnes rozloučím. Z důvodů časové tísně musím vynechat určité části obsahu mého komentáře, které by se ale zítra měly opět objevit.

:-) lynx

Zájemci o zasílání mých komentářů emailem ve formátu HTML ihned po publikování jsou vítáni a tento servis si mohou zajistit zasláním požadavku na můj email
lynxsharpeye@yahoo.com - osobní identifikace není nutná. Disclaimer: Informace uvedené na tomto blogu jsou poskytovány výhradně pro informační účely a v žádném případě nepředstavují nabídku k nákupu nebo prodeji jakéhokoliv investičního instrumentu.

No comments: